2020.október 28-tól új karanténszabályok léptek életbe Magyarországon:  

A külföldről haza érkezők számára nincs már lehetőség egyedi közigazgatási hatósági eljárás lefolytatására, mindenki automatikusan kötelező karanténba vonul. Továbbra is, a korábbi feltételek mellett, indokolt esetben (például üzleti út esetén) lehet felmentést kapni a hatósági házi karantén alól, csak az adminisztráció egyszerűsödött: a rendőrség a határátlépést követően már csak tájékoztat a karanténról, azt nem rendeli el hatóságilag, ahogyan a járványügyi hatóság sem.

A karanténkötelezetteknek tájékoztatniuk kell a határellenőrzést végző rendőrnek a karanténlakás címét, és közvetlenül oda kell utazniuk. Útjukat csak egészségügyi, műszaki, vagy - tömegközlekedés esetén - menetrendi okokból szakíthatják meg. Amint hazaértek, a rendőrtől kapott matricát fel kell ragasztaniuk a lakásuk ajtajára.

Kötelező a karantén betartásának ellenőrzésére kifejlesztett alkalmazás, „karanténszoftver” használata, abban az esetben, ha van erre alkalmas készülékünk.

A kormányrendelet lehetőséget biztosít arra, hogy a karanténkötelezett a karanténlakást, a karantén ideje alatt, csakis a házi karantén alóli mentesülést lehetővé tevő egészségügyi vizsgálat érdekében elhagyhatja, abban az esetben, ha a vizsgálatra egészségügyi intézmény által biztosított időponttal rendelkezik. Az időpontról 24 órával korábban a karanténlakás helye szerint illetékes rendőrséget értesíteni kell (ügyfélkapun/a rendőrség honlapján elérhető intelligens űrlapon).

A  karanténszegés büntetési tétele módosult: 5000-től 150 ezer forintig terjedhet a bírság, amely egy nap többször is kiszabható. Egy nap alatt maximum 600 ezer forintos bírságot lehet majd beszedni, amit 15 napon belül kell befizetni a rendőrség honlapján közzétett számlaszámra. A karanténszabályok megsértése azonban szabálysértésnek és nem bűncselekménynek minősül.

A Magyar Közlönyben megjelent új szabályozást ide kattintva érhetik el.

További információkért kattintson ide.