Tisztelt Magyar Honfitársaink,

Az európai járványügyi vészhelyzet és a határok lezárása miatt számos magyar honfitársunk rekedt külföldön, többek közt Lengyelországban, illetve a tartósabban itt élő magyarok közül is többen jelezték a magyar konzuli szolgálat felé, hogy szívesebben töltenék e nehéz időszakot Magyarországon.

E nehéz helyzetre tekintettel, illetve Magyarország Külgazdasági- és Külügyminisztériumának iránymutatásai nyomán, a lengyelországi magyar külképviseletek koordináltan megkezdték egy repatriációs művelet előkészítését a Lengyelországban tartózkodó magyar állampolgárok, illetve állandó jelleggel Magyarországon élő külföldi állampolgárok számára.

Az érdeklődő személyek hazaszállítására légi úton, egy Varsó-Budapest viszonylatú külön repülőgéppel kerülne sor. A hazatérés önkéntes és önköltséges lenne, a repülőjegyet a hazautazni szándékozó személynek ki kellene fizetnie. (A pontos ár még nem ismert, de nem térne el lényegesen a viszonylatban érvényesülő kereskedelmi repülőjegy-áraktól. A jegy nyilvános felületen nem lesz megvásárolható, a jelentkezőket a LOT munkatársai fogják közvetlenül megkeresni a nagykövetség által továbbított elérhetőségeken.) A hazatérni szándékozóknak lengyelországi tartózkodási helyükről önállóan kellene eljutniuk Varsóba, a Chopin Nemzetközi Repülőtérre. (Az országon belüli távolsági közlekedés egyelőre biztosított.) A repülőgép – az igények függvényében – előre láthatóan a jövő hét elején indulna Budapestre.

Jelenleg egy ilyen repatriációs művelettel kapcsolatos előzetes igényfelmérést kezdtünk meg.

Ennek keretében kérjük, hogy mindazok a magyar állampolgárok és állandóan Magyarországon élő külföldi állampolgárok, akik előreláthatóan szeretnének élni egy ilyen hazatérési lehetőséggel, jelentkezzenek e-mailen az igényfelmérést koordináló Krakkói Főkonzulátus e-mail címén:

consulate.krk@mfa.gov.hu

2020. március 21-én (szombat) éjfélig!

Kérjük, hogy azok a személyek is jelentkezzenek újra, akik korábban már jelezték külképviseleteinken hazatérési igényüket, és erősítsék meg, hogy jelen feltételek mellett továbbra is érdeklődnek-e a hazajuttatás iránt.

A repatriációs művelettel kapcsolatos kérdésekkel telefonon a +48 694 374 836 számon lehet érdeklődni.

A repatriációs művelet további részleteiről (pontos időpont, árak, jelentkezés módja) már csak a jelen igényfelmérésre jelentkező személyeket fogjuk tájékoztatni.

Hangsúlyozzuk, hogy ez jelenleg még csak egy igényfelmérés, a hazautaztatási műveletre ténylegesen csak kellő számú érdeklődő jelentkezése esetén, illetve a szükséges egyéb feltételek teljesülése esetén fog sor kerülni. Az igényfelmérésre történő jelentkezés még nem jelent kötelezettségvállalást a jelentkezők részéről, a végleges jelentkezésre a későbbiekben, a járat pontos paramétereinek (ár, időpont) ismeretében fog sor kerülni.

2020. március 20.

 
Magyarország Nagykövetsége, Varsó

Magyarország Főkonzulátusa, Krakkó

Magyarország Alkonzulátusa, Wrocław