KORONAVÍRUSSAL KAPCSOLATOS TÁJÉKOZTATÁS!

Az európai uniós állampolgárok – így a magyarok is – szabadon beutazhatnak Lengyelországba. A július 15-től érvényes magyar szabályozás Lengyelországot a zöld kategóriába sorolta, így az onnan hazatérő magyar állampolgároknak nem kell ellenőrzésen átesniük vagy házi karanténba vonulniuk.

Felhívjuk a figyelmet, hogy Lengyelországban - az enyhítésekkel együtt – az alábbi főbb járványügyi korlátozó intézkedések vannak érvényben:

 • Az egymástól való, ún. társadalmi távolságot július 25-től az addigi 2 méterről 1,5 méterre csökkentették;
 • Ha nincs lehetőség a társadalmi távolság betartására, az orrot és a szájat szabad levegőn is el kell takarni;
 • Kötelező a védőmaszk használata a tömegközlekedési eszközökön: autóbuszon, villamoson és vonaton;
 • Ugyancsak maszkot kell viselni az üzletekben, a bevásárló központokban, a piacon, a bankban, a postán, a mozikban, a színházakban, a múzeumokban, az orvosi rendelőkben, a templomban, az iskolában.
 • Július 17-től a kulturális és szórakoztató rendezvényeken 150-nél csak akkor lehet ott több ember, ha a társadalmi távolságot be tudják tartani;
 • A távolsági autóbuszokon annyi személy utazhat, amennyi az ülőhelyek száma; A helyi tömegközlekedésben az ülőhelyek számának a felét lehet feltölteni;
 • A szentmiséken és más egyházi rendezvényeken korlátozás nélkül vehetnek részt a hívek, de maszkot kell viselniük;
 • Az éttermekben az asztalok között legalább 2 méteres távolságnak kell lennie, és a fogyasztás idején kívül a vendégnek is védőmaszkot kell viselnie;
 • A sportrendezvényeken minden második nézőtéri helyet lehet elfoglalni: a hely elfoglalásáig maszkot kell viselni; Ha nincsenek kijelölt helyek, akkor meg kell tartani a társadalmi távolságot.

Felhívjuk a Lengyelországba készülők figyelmét arra, hogy augusztus elejétől a magyarok által szívesen látogatott dél-lengyelországi régióban (Szilézia, Krakkó környéke, valamint Délkelet-Lengyelország) többszörösére nőtt a fertőzöttek száma. Augusztus 8-tól ezért a koronavírus által legfertőzöttebb 19 lengyelországi járásban vagy teljes egészében, vagy pedig részben visszaállították a korábbi szigorú korlátozásokat, így a pirossal jelöltekben például szabad téren is védőmaszkot kell viselni. A pirossal jelölt járások között van az új-szandeci (Nowy Sącz), amely a szeptemberi gazdasági fórumairól nevezetes Krynicát is magában foglalja. A rendelet szerint ezekben tilos kongresszust, vásárt és kulturális rendezvényt tartani. A 19-ből kilenc járást piros színnel jelöltek, tízet pedig sárgával. (Megj:: A lengyel közigazgatási térképen közel 400 járás van.) A listát hetente kétszer aktualizálják. Másik 10 lengyelországi járást sárga színnel jelöl a rendelet. Ezekben is szigorítottak, de kisebb mértékben. Szabad téren nem kell maszkot viselni. (A sárgák közt szerepel egyebek közt a magyarok által ugyancsak gyakran látogatott oświęcimi, cieszyni, jarosławi és przemyśli járás is.)

Minden Lengyelországban tartózkodó magyar állampolgárt arra kérünk, hogy kövesse az alábbi hivatalos lengyel állami honlapokat és azoknak megfelelően cselekedjen.

A járványügyi intézkedések (jogszabályok, egyéb szabályozások) állampolgárságtól függetlenül minden Lengyelországban tartózkodó személyre vonatkoznak.

Koronavírussal kapcsolatos hivatalos lengyel állami tájékoztatások elérhetőségei:

 

A Lengyel Egészségügyi Minisztérium közleménye szerint amennyiben koronavírussal veszélyeztetett területről érkezett az utazó, vagy kapcsolatban állt ilyen személlyel és az influenza tüneteit érzékeli, továbbá 38 C feletti a láza, akkor

 • haladéktalanul értesítse a tartózkodási helye szerinti tisztiorvosi szolgálatot, bővebb információ erről ezen a linken található 
 • jelentkezzen a tartózkodási helye szerinti kijelölt kórház fertőzőbeteg részlegén, kórházak fertőzőbeteg részlegeinek listája >>
 • hívja az alábbi telefonszámot: 800190590, +48800190590 – Nemzeti Egészségpénztár segélyvonala (angol nyelvű menüpont kiválasztása) 

Hasznos linkek a témában:

 

 

Beutazási, tartózkodási és egyéb korlátozások Lengyelországban

Enyhítés június 13-tól:

A https://www.gov.pl/web/coronavirus/travel weboldalon számos információt talál angol nyelven is a beutazási feltételekkel kapcsolatban.

Lengyelország 2020. június 13-tól megnyitotta belső, EU-s (a német, a cseh, a szlovák és a litván) határait. Ezeken a határszakaszokon szabadon, karanténkötelezettség nélkül lehet átutazni, ellenőrzés szúrópróbaszerűen lehetséges.

A légiforgalom három-lépcsős rendszerben indult újra: 1) Június elsejével a belföldi járatok  2) Július 1-től lehetővé vált a nemzetközi légiforgalom EU/EFT tagok/EGT és Svájc vonatkozásában (kivéve Svédország, Portugália). A július 1-én életbe lépett rendelet szerint megszűnt a légiösszeköttetés tilalma Nagy-Brittaniával, újra indult az összeköttetés Montenegró, Grúzia, Japán Kanada, Dél-Korea, Albánia vonatkozásában.

 

A PKP Intercity lengyel vasúttársaság június 22-én indította újra nemzetközi járatait szintén az EU-s országok vonatkozásában. A FlixBus június 17-től elindította  nemzetközi autóbusz járatait, mely hagyományosan Budapestre is jár. Az utasoknak maszkot kell viselniük.

A külső határok továbbra is zárva vannak, azokat csak az alábbi személyi kategóriák léphetik át:

lengyel állampolgárok, a tranzitáló EU-s/EFTA/Svájc állampolgárok.

3. országbeli állampolgárok közül az alábbiak:

- lengyel állampolgár családtagja, Lengyel Kártya birtokosa, diplomata,  állandó, ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkező, munkavállalási engedéllyel rendelkező, az a 3. országbeli, aki igazolni tudja, hogy  beutazását követően munkába áll, áruszállító, tanuló, egyetemista, az a 3. országbeli, akinek tart.engedélye van az EU más tagállamában az tranzitálhat PL-n keresztül.

Az unió külső határán beutazó lengyel állampolgárok, illetve uniós állampolgárok, továbbá azon 3. országbéliek, akik a fenti kategóriák szerint beutazhatnak és lengyelországi lakóhelyükre térnek vissza, főszabály szerint továbbra is karanténkötelezettek. Részben megnyíltak a lengyel határok Oroszország, Belarusz és Ukrajna vonatkozásában is. Karanténkötelezettség nélkül beutazhatnak az ezekben országokban élő lengyel állampolgárok, azok családtagjai, a Lengyel Kártyával bírók, a lengyelországi lakhellyel vagy munkahellyel rendelkezők, valamint az itt tanuló diákok. Engedélyezik a tranzitálást azon harmadik országbelieknek, akik az Unióban lakhellyel vagy munkahellyel rendelkeznek.

 

Az áruszállítás zavartalanul folytatódik. Nemzetközi áruszállításnak minősül, ha a magyar cég az árut hivatalosan  megrendelte, a lengyel fél azt visszaigazolta, továbbá a magyar fél rendelkezik a vállalkozásra vonatkozó cégkivonattal, CMR papírokkal, illetve a gépkocsi is céges papírokkal rendelkezik.

A járványügyi állapot továbbra is érvényben van. A korlátozások időközbeni enyhítése  következtében május 30-tól közterületeken nem kötelező a védőmaszk viselése, kötelező maradt azonban: az autóbuszon, villamoson, boltokban, mozikban, színházakban, és masszázsszalonokban, templomokban, hivatalokban. Az üzletekben és vendéglátóipari egységekben eltörölték a létszámkorlátot, a kétméteres távolságtartás továbbra is kötelező. 

Május 31-től a templomokban nincs korlátozva a szentmiséken résztvevők száma, engedélyezték a maximum 150 fős szabadtéri rendezvényeket, így a koncerteket is.

Június 6-tól kinyithattak a mozik, a színházak, a masszázsszalonok és a fitnesztermek, (a mozik ugyanakkor csak félházzal működhetnek, és maszkviselés ott is kötelező). A diszkók és más klubok továbbra is zárva maradnak.

Magyar állampolgárok Lengyelországból Magyarországra közúton, gépkocsival az alábbiak szerint juthatnak el: 

Kérjük, hogy minden esetben külön érdeklődjék meg azon országok magyar konzulátusain a tranzitálásra vonatkozó szabályokat, melyeken keresztül utazni szeretnének. Szlovákián keresztül:  

Szlovákián át történő tranzitálással kapcsolatban: 

2020. 06. 20-án reggel 06.00 órától a Szlovákián keresztül történő tranzithoz már nincs szükség külön engedély megkérése abban az esetben sem, ha a magyar állampolgár a szokásos tartózkodási helyére tér vissza. A fenti dátumtól, turista célból is át lehet utazni Szlovákián.  .  

Június 15-vel Csehország is megnyitotta határait a járványszempontból biztonságos országok állampolgárai számára (köztük magyar állampolgároknak is).  

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésének szabályai❗️

A Magyarországra történő  belépéssel kapcsolatos - 2020. július 14 éjféltől életbe lépett - szabályozásról javasoljuk, hogy tájékozódjon a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletben: 341/2020 (VII) Korm. rendelet a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól, illetve a Magyar Közlöny 38. számú mellékletében került feltüntetésre az országok szinek szerinti besorolása (Közlemény a COVID-19 betegséggel való akrtuális fertőzöttségi viszonyok alapján az országok besorolásáról szóló országos tisztifőorvosi határozatról.