12 Jun

Mateusz Morawiecki miniszterelnök június 10-i bejelentése szerint június 13-tól, szombattól feloldják a határzárat a schengeni (a német, a cseh, a szlovák és a litván) határokon, június 16-tól pedig újraindulhat a nemzetközi légiforgalom is. A beutazó külföldieknek nem kell karanténba vonulniuk. A nemzetközi légiforgalom normális menetének a visszaállítása akár több hétig is eltarthat, hiszen a légitarsaságoknak idő kell, hogy minden visszatérjen a régi kerékvágásba. (Június elsejével a belföldi járatok 8 repülőtér bevonásával újraindultak.) A nemzetközi vasúti forgalom visszaállításáról a miniszterelnök nem szólt. Morawiecki bejelentése alapján a lengyel állampolgárok szabadon utazhatnak azokba az uniós tagországokba, amelyek kinyitják előttük a határaikat, az uniós állampolgárok pedig zöld utat kapnak Lengyelországba.

Felhívjuk figyelmüket, hogy Lengyelországba utazásukat megelőzően tájékozódjanak az útbaeső országok érvényben lévő szabályozásairól. 

Új információ (06.19.) a Szlovákián át történő tranzitálással kapcsolatban: 

2020.06.20., reggel 06.00 órától a Szlovákián keresztül történő tranzithoz már nem lesz szükség külön engedély megkérése abban az esetben sem, ha a magyar állampolgár a szokásos tartózkodási helyére tér vissza. Konzuli hivatalunk úgy értesült, hogy a fenti dátumtól turista célból is át lehet utazni Szlovákián. Nem változott azonban a tranzitálásra vonatkozó 8 órás időintervallum, illetve az sem, hogy csak tankolni lehet megállni. Javasolt továbbá a Szilézia Vajdaság elkerülése. 
Tekintettel arra, hogy az új szabályozás 06.20-án lép életbe, javasoljuk, ha tehetik,  várjanak az utazással egy napot. Az alábbi rendelet vonatkozó része 2020. 06.20., reggel 06.00 órától hatályát veszti.   

 

A Szlovák Közegészségügyi Hivatal 2020. június 2. rendelete értelmében minden EU-s állampolgár külön engedély nélkül áthaladhat Szlovákia területén, az állampolgársága szerinti országba történő hazatérés (repatriáció) során. A tartózkodási engedélye szerinti országba történő visszatéréshez, azonban továbbra is szükség van tranzitengedély kérelem benyújtására a corona.transit@minv.sk címre, a tervezett utazást megelőző 5-6 nappal korábban. Az engedélykérelemhez szükséges formanyomtatványt a konzulátusok kérésre elektronikusan rendelkezésre bocsájtják. Fontos, hogy a tranzitálás alatt Szlovákia területén legfeljebb csak tankolni lehet megállni, és az átutazás ideje nem haladhatja meg a 8 órát. Elindulás előtt kérjük tájékozódjanak, hogy melyik határátkelő van nyitva személyforgalom előtt. Nem javasoljuk a sziléziai vajdaság (województwo śląskie) területéről a Cseh Köztársaságba való belépést.

Lengyelországba történő beutazással kapcsolatos lengyel nyelvű hivatalos információ az alábbi honlapokon található:

www.strazgraniczna.pl

https://strazgraniczna.pl/pl/aktualnosci/8447,Koronawirus-przekraczanie-granicy.html   (a honlap a lengyel határőrség gyakorlata szerint mindig az adott napon hatályos  szabályozásokat tartalmazza, a fent említett változtatást tehát csak 2020. június 13-tól fogják erre az oldalra feltölteni)