2020. december 18-án nagykövetségünk épületében Kovács Orsolya nagykövet átadta a köztársasági elnök által adományozott Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetéseket Bogusław Wróblewski irodalomtörténész, műfordítónak, valamint Arkadiusz Gołębiewski operatőr, filmrendezőnek.

Bogusław Wróblewski a magyar irodalom lengyelországi bemutatása és népszerűsítése, valamint a két nemzet barátságának az ápolása terén végzett tevékenyége elismeréseként kapta a magyar állami kitüntetést. A misszióvezető laudációjában kiemelte, hogy Wróblewski úr negyven éve vezeti az Akcent irodalmi folyóiratot, amelyik a kezdetek óta következetesen publikál magyar szerzőket. A magyar irodalom mindig otthonra talált a kitüntetettnél.

Arkadiusz Gołębiewskinek pedig a legújabb kori magyar történelem mozgóképes bemutatásáért és népszerűsítéséért, valamint a XX. századi magyar-lengyel történeti kapcsolatok hagyományainak ápolásáért adományozott Magyar Arany Érdemkeresztet Áder János köztársasági elnök. A laudációban elhangzott, hogy Gołębiewski a XX. századi magyar történelem minden nehéz témáját bemutatta. Idén az általa szervezett fesztiválon fődíjat nyert Szász Attila Örök tél című filmje.

A szűk körű, bensőséges ünnepségek keretében lezajlott kitüntetés átadásokon Angelika Korszyńska-Górny énekes, családi zenekarával magyar és lengyel karácsonyi dalokat adott elő.