Kiderült, hogy nagyon nehéz az előrehaladás a közel-keleti békefolyamatban - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek 2019. február 14-én Varsóban, ahol részt vesz a közel-keleti helyzetről szóló nemzetközi konferencián.

(Fotó: Burger Zsolt/KKM)

A tanácskozáson világossá vált, hogy Európa szomszédságában, elsősorban a Közel-Keleten továbbra is megoldatlanok azok a konfliktusok, amelyek komoly biztonsági kockázatot jelentenek az egész kontinens, ezen belül a közép-európai térség számára - közölte Szijjártó Péter. Bár a konfliktuszónák és Európa távolsága földrajzi értelemben akár jelentősnek is mondható, az elmúlt évek tapasztalatai világosan megmutatták: akármi történik a Közel-Keleten, annak azonnali, nagyon komoly biztonsági hatása van Európára, ezen belül Közép-Európára is. Rámutatott: a Közel-Keleten 30-35 millió olyan ember él, aki bármikor döntést hozhat  arról, hogy megindul Európa irányában.

(Fotó: Burger Zsolt/KKM)

Nekünk az az érdekünk, hogy a közel-keleti konfliktusok megoldására irányuló kezdeményezések minél előbb sikerrel végződjenek, hiszen ez jókora migrációs nyomást vehet le Európa válláról - mondta Szijjártó Péter. A konferencián felszólalva Szijjártó Péter világossá tette: a közép-európai országok azt várják el az ENSZ-től és intézményeitől, hogy tisztességes, kiegyensúlyozott és nem elfogult megközelítést alkalmazzanak Izraellel szemben.

(Fotó: Burger Zsolt/KKM)