Orbán Viktor miniszterelnök május 14-én Varsóban látogatott, ez volt az első hivatalos látogatása külföldön az eskütételét követően.

A kormányfő lengyel kollégájával, Mateusz Morawieckivel folytatott megbeszélése után, közös sajtótájékoztatójukon kiemelte: mindketten erős Európát és erős Közép-Európát akarnak, részt akarnak venni az Európát felerősítő reformokban. A kormányfő szerint mérföldkő a legutóbbi hónapok gazdasági fejlődésében, hogy a LOT lengyel légitársaság új járatokat indított Magyarországról. A magyar miniszterelnök megjegyezte: elkötelezettek, hogy a lengyel gazdaság szereplői sikeresek legyenek a magyar piacon, és Lengyelországban is minél több magyar cég legyen jelen.

A kormányfő szerint Lengyelországban olyan dolgok történnek, amelyekből Magyarország sokat tanul, elszántságot, bátorságot merít, elsősorban a családpolitikát illetően. Orbán Viktor gratulált a lengyel gazdasági növekedés kiváló számaihoz is. Hozzátette: helyes döntés volt, hogy már harmadszorra Varsóba vezetett az első hivatalos külföldi útja.

Orbán Viktor később Varsóban találkozott Andrzej Duda lengyel államfővel, Marek Kuchcińskivel, a Szejm elnökével, valamint Stanisław Karczewskivel, a Szenátus elnökével. A miniszterelnök megkoszorúzta az Ismeretlen Katona sírját és virágot helyezett el a Memento Szmolenszk emlékműnél. 

 

(Foto: Koszticsák Szilárd/MTI)