• A 2024. évi Lengyel-magyar nem-kormányzati együttműködési pályázat eredményhirdetése

  Tovább
 • Az Európai Parlament tagjainak választása

  Szavazás a külképviseleten - 2024. június 9.

  Tovább
 • Ünnepi fogadás Varsóban

  Tovább
 • Információk a nagykövetség költözéséről

  Tovább
 • PÁLYÁZATI FELHÍVÁS, 2024

  Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma és Lengyelország Külügyminisztériuma pályázatot hirdetnek nem-kormányzati szervezetek számára. A Magyar–Lengyel Nem-kormányzati Együttműködési Program célja egymás alaposabb megismerése, a két ország civil társadalmi együttműködésének erősítése.

  Tovább
 • Lublin székhelyű konzuli képviselet megnyitása

  Tovább

Nagyköveti köszöntő

Az 1830/31-es lengyel szabadságharcot kirobbantó fiatalok – diákok, tanárok, hadapródok – „A közös szabadságért” jelmondatot tűzték zászlaikra. Ezzel fejezték ki koruk egyik legfontosabb eszméjét, azt, hogy a Balti-, az Adriai- és a Fekete-tenger közötti térség népeinek sorsa azonos, és jövőjüket is érdekközösségükön alapuló célok kitűzésével kell formálni. E célok semmit nem veszítettek időszerűségükből. Megvalósításuk esélyét a térség más államai számára is vonzó Visegrádi Négyek mind eredményesebb együttműködése bizonyítja. 


Bármerre fordulunk meg a világban, azt tapasztalhatjuk, hogy a magyarok és a lengyelek mindenütt egymásra találnak. Valamennyien felelősek vagyunk azért az egyedülálló, példaadó szellemi-erkölcsi értékért, amelynek magyar–lengyel barátság a neve. Ez az ezeréves kapcsolatrendszer egyik tartópillére a számunkra oly fontos és megóvandó Európai Uniónak is, amelyet a mi közép-európai szellemi, erkölcsi, politikai-szemléleti értékeinkkel igyekszünk gazdagítani.


A magyar–lengyel barátságot ma szívós napi aprómunkával lehet építeni. Aki ebben a munkában részt kíván venni, annak segítségére a nagykövetség számít, s a nagykövetség támogatására ő is úgy számíthat, mintha valóságos munkatársunk lenne.

 

Dr. Kovács Orsolya Zsuzsanna

nagykövet