A beérkezett megkeresések növekvő száma miatt az alábbiakban összefoglaljuk a Magyarországra történő beutazás jelenlegi szabályait:

  • Magyarország schengeni belső határain (Szlovákia, Ausztria, Szlovénia) június 23-án megszűnt a közúti határellenőrzés. Románia, Horvátország és Szerbia esetében a korábbi szabályok szerint állt helyre a határellenőrzés, nincs egészségügyi vizsgálat sem. Ez azt jelenti, hogy ezeknek az országoknak a területéről korlátozás nélkül lehet beutazni. Ukrajna esetében maradtak az eddigi korlátozó szabályok;  
  • Magyarországon július 3-tól a beoltott emberek száma elérte az 5,5 milliót, mellyel megszűnt a kötelező maszkhasználat (szociális intézmények és kórházak kivételével), illetve védettségi/ oltási igazolvány nélkül lehet menni a vendéglátó üzletekbe, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekbe, és az előreváltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényekre, előadásokra. A családi események, magánrendezvényeken 100 fős, a lakodalom esetén 400 fős a létszámkorlátozás.

Sportrendezvények, a zenés-táncos rendezvények, illetve a zárt térben tartott, vagy 500 főt meghaladó tömegrendezvények tekintetében marad a létszámkorlátozás és továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni.

  • Nézőként nemzetközi sporteseményen történő részvételhez 72 óránál nem régebbi PCR teszteredményre van szükség és a jegyre; **amennyiben nem rendelkezik a repülőgépes beutazáshoz szükséges Uniós covid igazolvánnyal
  • Külföldi állampolgár az EU Covid igazolvány birtokában korlátozás nélkül beutazhat Magyarország területére és a magyar védettségi igazolványnak megfelelő kedvezményeket élvezhet a magyarországi szolgáltatások igénybevétele esetén.
  • Repülővel történő beutazás esetén uniós COVID igazolvánnyal kell rendelkezni. Az EU Covid igazolvánnyal rendelkező külföldi állampolgárral beléphet a felügyelete alatt álló 18 éven aluli személy is;
  • Magyarország az alábbi módokon kiállított uniós COVID igazolványokat fogadja el: 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszteredmény alapján kiállított uniós Covid-igazolvány; Covid fertőzésen való átesettség alapján kiállított uniós Covid-igazolvány; beoltottság alapján kiállított uniós Covid-igazolvány.
  • Tranzitálni problémamentesen lehet, a kijelölt útvonalról letérni megszállás / turisztikai célból a fentiek fényében lehetséges.
  • A beutazással kapcsolatos részletekről, valamint a határinfóról tájékozódjanak a http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/hatarrendeszet/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a-valtozasokat és a http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo?field_hat_rszakasz_value=szerb+hat%C3%A1rszakasz oldalon.